Boroli – Barolo Villero 2019
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Winzer: | Boroli |
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Wein: | Barolo Villero 2019 |
Jahrgang: | 2019 |
Klassifizierung: | DOCG |
Land: | Italien |
Gebiet/Region: | Piemont / Castiglione Falletto |
Alkoholgehalt: | 14,0 % |
Traubensorte: | Nebbiolo |
Bewertungen: | Parker 94/100, James Suckling 94/100, Jancis Robinson 17++/20, WineEnthusiast.com 93/100 |
Allergene: | Enthält Sulfite |
Robert Parker Wine Advocate:
The Boroli 2019 Barolo Villero opens to mid-weight concentration with enough garnet shine to remind you of how pretty Nebbiolo can look in in the glass, especially when young. Villero reveals savory aromas of dark fruit, plum, spice, earth and leather. It draws its fruit from Castiglione Falletto and you can expect tighter structure for steady cellar aging as a result. Only 4,380 bottles will hit the market this fall. Drink Date 2025-2042. Rating 94/100. – Monica Larner –
James Suckling:
This has a citrusy and red-fruited nose with dried flowers and bark. Medium- to full-bodied with firm tannins, that are slightly chewy. Yet it is juicy and bright with fresh cherry and blood orange undertones. Polished finish. Drink after 2027. Rating 94/100. -JamesSuckling.com-
Jancis Robinson:
Castiglione Falletto. Concentrated mid ruby. Savoury rather than fruity at the moment and with saline, minerally hints and a suggestion of complex oak. Juicy and concentrated and with more stuffing than their straight offering of the same vintage. Long, juicy and with firm, underlaying chewy tannins. Drink Date 2026-2038. Rating 17++/20. – Walter Speller -
Wine Enthusiaste:
The enticing Barolo reveals dark fruit aromas of plum and blueberry, intertwined with baking spices, dried herbs and sweet tobacco. The plump palate showcases a deep core of mixed red and black fruits, accompanied by oak notes and fine tannins that contribute to a savory and mouthwatering finish. Best enjoyed from 2026–2045. Rating 93/100. -WineEnthusiaste.com-
Boroli:
Bei Boroli begann alles in den 1990ern. Silvano und Elena Boroli gründeten die gleichnamige Kellerei in Castiglione Falletto, im östlichen Teil des Barolo-Gebiets. Im Jahr 2000 trat Achille in das Unternehmen ein und führt es heute in zweiter Generation. Im Hause Boroli setzt man voll auf Qualität. Das zeigt sich auch in ihrem eigenen Restaurant. Innerhalb kürzester Zeit erkochte es sich einen Michelin-Stern. Boroli: Für uns eine sensationelle Entdeckung. Im Portfolio von Boroli findet sich neben dem Basis-Barolo auch noch drei EinzellagenBaroli: Cerequio, Villero und Brunella. Dabei handelt es sich bei Brunella um eine Monopollage. Das bedeutet, dass nur Boroli an diesem Weinberg Reben unterhält. Qualität ohne Kompromisse. Dies ist das Credo, dem Boroli in der Weinherstellung folgt. Ihre Weine sind terroirbezogen und von der Stilistik eher traditionell einzustufen. Es sind schlanke und mineralische Weine, die den Charakter der Nebbiolo-Trauben wunderbar wiedergeben.
Leuchtend granatrote Farbe. Anhaltendes Bouquet von reifen roten Früchten, Pflaumen und Kirschen, das sich zu würzigen Noten hin öffnet. Es handelt sich um einen strukturierten und kräftigen Barolo mit einem tiefen aromatischen Profil. Die Tannine sind weich und geschmeidig, dank der langen Mazeration.Der BOROLI Barolo Villero wird noch Jahre nach der Ernte sein volles Potenzial entfalten.