Château Haut Brion 2006 – 1er Grand Cru Classé
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Winzer: | Château Haut Brion |
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Wein: | Château Haut Brion 2006 |
Jahrgang: | 2006 |
Klassifizierung: | 1er Grand Cru Classé |
Land: | Frankreich |
Gebiet/Region: | Bordeaux / Pessac-Leognan |
Alkoholgehalt: | 14,5% |
Traubensorte: | Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc |
Bewertungen: | Parker 96/100, Vinous 95/100, Gabriel 18/20, Jancis Robinson 18/20 |
Allergene: | Enthält Sulfite |
Bordeaux Total René Gabriel:
57 % Merlot, 40 % Merlot, 3 % Cabernet Franc. 130'000 Flaschen. Tiefes, dunkles Granat mit lila Schimmer, und feinem Rand aussen. Dichtes, tiefes, angenehm konzentriertes Bouquet, tintiger Ansatz, Heidelbeeren, kühl und noch etwas reserviert, schwarze Hölzer und Vanilleschote im Hintergrund. Stoffiger Gaumen, viel präsente, aber doch wesentlich feinere Tannine als Mission aufweisend, fleischig, maskuline Züge, pfeffrige Säure, die Gerbsäuren verhacken sich richtig gehend im Extrakt und geben dem Zungenfluss eine sandige Note, aromatisches Finale. Dieser sehr langlebige Haut-Brion verlangt Geduld und auch Toleranz. Warum? Weil man sich in den letzten Jahren gewöhnt war, dass die Premiers Crus sehr, sehr fein sind und somit auch «zu jung» schon recht viel Freude machen könnten. Hier ist in den ersten 15 Jahren kein Spass zu erwarten und auch dann wird er sich nur zu währschaften Gerichten zu offenbaren wissen. Wenn er seine Tannine richtig verdaut, wird er dann 19/20 erreichen. In seiner Art ein etwas konzentrierterer 1988er! Trinkreife 2019-2045. Bewertung 18/20. -René Gabriel-
Robert Parker Wine Advocate:
Tasted at Bordeaux Index's annual 10-Year On tasting in London. The 2006 Château Haut-Brion has a more ostentatious bouquet than the comparatively reserved La Mission: quite feisty blackberry, briary, kirsch and red plum scents, hints of leather and sage tucked just underneath. This is a bouquet determined to make an impression! The palate is medium-bodied with supple tannin, well-judged acidity, a gentle build to a concentrated, earthy, truffle-tinged finish that lingers long in the mouth. This seems to have the upper-hand over the La Mission and probably has a longer future. A thoroughbred from Jean-Philippe Delmas and his team. Tasted January 2016. Drink Date 2018-2045. Rating 96/100. -Neal Martin-
Vinous:
Medium ruby-red. Inviting aromas of plum, warm stones, red licorice and menthol. Suave, gentle and elegantly styled; distinctly sweeter and lusher today than the La Mission, with even more mid-palate depth. Showing more red fruits today as well, with pungent minerality giving the wine lift and juiciness. Finishes with suave but substantial building tannins. Last year this wine was showing its spine while La Mission was more opulent; in bottle it's the other way around.. Rating 95/100. -Stephen Tanzer-
Jancis Robinson:
Tasted blind. Dark ruby. Very heady nose. Rich and beefy and right banky. Just not over the top. Some pleasure here! Drink Date 2018-2030. Rating 18/20. -Jancis Robinson-