Château Montrose 2012 – 2ème Grand Cru Classé
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Winzer: | Château Montrose |
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Wein: | Château Montrose 2005 |
Jahrgang: | 2012 |
Klassifizierung: | 2ème Grand Cru Classé |
Land: | Frankreich |
Gebiet/Region: | Bordeaux / St. Estèphe |
Alkoholgehalt: | 13,5 % |
Traubensorte: | Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot |
Bewertungen: | Parker 93/100, Vinous 94/100, Gabriel 18/20, falstaff.com: 92/100 |
Bordeaux Total René Gabriel:
57 % Cabernet Sauvignon, 37 % Merlot, 5 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot. 53 % Selektion als Grand Vin. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Kaffee, Lakritze, schwarze Oliven, feine Rauchnoten, blumige Töne, dahinter eine trockene, stützende Frucht aufweisend, gibt sich nicht so reserviert wie sonst bei den Primeurproben. Im Gaumen kompakt, fleischig, fordernde Adstringenz, noch leicht mehlig in den Tanninen. (18/2020). Ich war erstaunt bei einem Besuch, dass er schon recht präsent war und auch nicht so Montrosehart wie frühere Jahrgänge. Also kann man da vielleicht schon bald Spass haben. Zu einem noch recht vernünftigen Preis. Trinkreife 2022-2050. Bewertung 18/20. -René Gabriel-
Robert Parker Wine Advocate:
Tasted at the château, the 2012 Montrose is a blend of 57% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 5% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot picked between 24 September and 20 October. It underwent a particularly long maceration period between 26 and 28 days. It offers more fruit intensity than the 2011 Montrose with blackberry, raspberry and bilberry scents, quite backward and primal yet well defined. The aromatics almost mock you because returning after ten minutes, there are glimpses of underlying dried herb and mineral notes. The palate is medium-bodied, intense and very focused, clearly with more depth and sinew than the 2011, yet displaying impressive precision and energy on the finish, which bodes well for the long-term. Tasted September 2016. Drink Date 2020-2055. Rating 93/100. -Neal Martin-
Vinous:
The 2012 Montrose has a taut and focused bouquet with crisp blackberry, tobacco and light earthy scents on the nose. Fine vigour and class evident here. The palate is medium-bodied with chewy tannins on the entry, fine acidity, lightly spiced with a nicely proportioned and focused finish. This is a solid, almost swarthy Montrose, though it is surpassed by more recent vintages. Tasted twice at Bordeaux Index's Ten Year-On tasting and blind at the Southwold Ten-Year On tasting. Drink Date 2025-2042. Rating 94/100. -Neal Martin-
falstaff.com:
Tiefdunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezenter Wasserrand, feines schwarzes Waldbeerkonfit, ein Hauch von Orangenzesten, etwas Nougat, ein Hauch von Tabak und Kräutern. Mittlere Komplexität, rote Kirschen, gut eingebaute Tannine, etwas Schokolade im Finale, ein angenehmer, leichtfüßig wirkender Essensbegleiter, zeigt einige Länge. Bewertung 92/100.