Château Cos d'Estournel 2015 – 2ème Grand Cru Classé
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Winzer: | Château Cos d'Estournel |
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Wein: | Château Cos d'Estournel 2015 |
Jahrgang: | 2015 |
Klassifizierung: | 2ème Grand Cru Classé |
Land: | Frankreich |
Gebiet/Region: | Bordeaux / St. Estèphe |
Alkoholgehalt: | 13,5 % |
Traubensorte: | Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc |
Bewertungen: | Parker 95+/100, Vinous 94/100, Gabriel 18/20, Jancis Robinson 18/20, James Suckling 98/100 |
Allergene: | Enthält Sulfite |
Bordeaux Total René Gabriel:
75 % Cabernet Sauvignon, 23,5 % Merlot, 1,5 % Cabernet Franc. Intensives Bouquet, gekochte Kirschen, Mokka, Gewürznelken, Zimt, schwarze Oliven, eine Nuance von Blutnoten erinnert an die Rhône. So wie der Goulée, der Pagodes ist auch dieser unglaublich geschmeidig auf der Zunge, scheint so - aus dieser Betrachtungsweise - mehr Fett wie Fleisch zu haben, im Extrakt dann eine noble Bitternote aufweisend, welche die Würze nochmals im Finale unterstreicht. Vor 30 Jahren verkostete ich zu einem ähnlichen Zeitpunkt den 1985er Cos und dieser scheint unglaublich viele Parallelen mit dem 2015er aufzuweisen. Ein grosses Cos, aber dann doch nicht ein ganz grosser, weil; mehr Saft wie Kraft.Trinkreife 2023-2047. Bewertung 18/20. -René Gabriel-
Robert Parker Wine Advocate:
Composed of 76% Cabernet Sauvignon, 23.5% Merlot and 1.5% Cabernet Franc, the deep garnet-purple colored 2015 Cos d'Estournel is muted at this very young stage. The nose offers fleeting glimpses at provocative cherry tart, chocolate mint, baked redcurrants, warm cassis and wild blueberry scents plus suggestions of lilacs, cinnamon stick and Indian spices. Medium to full-bodied, the palate absolutely explodes with vibrant red and black fruit bursts and tons of exotic spice accents, framed by super ripe, super firm tannins and a lovely line of freshness, finishing very long. Drink Date 2022-2050. Rating 95+/100. -Lisa Perrotti-Brown-
Vinous:
The 2015 Cos d'Estournel has a broody bouquet of black rather than red fruit, melted tar and smoke developing in the glass, quite strict but penetrating. The palate is medium-bodied with fine-grained tannin, fresh and lithe in the mouth, supple with blackberry and dark cherries, a touch of vanilla emanating from some oak that still needs to be subsumed. Superb, even if it is destined to lie in the shadow of the following vintage. Tasted blind at the Southwold 2015 Bordeaux tasting. Drink Date 2020-2040. Rating 94/100. -Neal Martin-
Jancis Robinson:
Tasted blind. Aromatic. Polished. Tea-leaf flavours and rather suave for a 2015 St-Estèphe. Clean and fresh. A good drink. Racy with lots of interest. Drink Date 2024-2040. Rating 18/20. -Jancis Robinson-