Château L'Eglise-Clinet 2015
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Winzer: | Château L'Eglise-Clinet |
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Wein: | Château L'Eglise-Clinet 2015 |
Jahrgang: | 2015 |
Klassifizierung: | AOC |
Land: | Frankreich |
Gebiet/Region: | Bordeaux / Pomerol |
Alkoholgehalt: | 14,5% |
Traubensorte: | Merlot, Cabernet Franc |
Bewertungen: | Parker 98+/100, Vinous 97/100, James Suckling 99/100, Jancis Robinson 17.5/20, Gabriel 19/20 |
Allergene: | Enthält Sulfite |
Bordeaux Total René Gabriel:
90 % Merlot, 10 % Cabernet Franc. 41 hl/ha. Der Zweitwein (La Petite Eglise) war noch nie so gut. Fast hätte ich die Degustationsration geschluckt. Das könnte also bereits eine Kaufempfehlung sein. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Das Bouquet ist präzise und zeigt viel tiefgründige Noten, die Frucht ist geprägt von vielen, kleinen, reifen Beeren, auch kandierte Cakesfrüchte findet man und Spuren von Zitronenthymian und einem Hauch von Zitronenthymian und Minze. Im Gaumen fest, verlangend, eine deutliche Adstringenz liefernd, die Tannine sind momentan so stark, dass diese den wohl reichen Körper dominieren, die Frucht wirkt extrem reif und im zweiten Nachhall findet man die berühmten Himbeerenkernen welche jeweils einen ganz grossen Jahrgang dokumentieren. Doch diese Grösse hat auch seinen Preis. Der Wein wird nur ganz langsam altern. Und wenn man den vielleicht vergleichbaren Jahrgang 1998 in Betracht zieht, so ist dieser nach fast zwei Dekaden immer noch weit entfernt in seiner ersten Reife. Also kann man die erste Reife hier so in 25 Jahren erwarten. Also ist dieser barocke, mächtige 2015er Eglise-Clinet absolut nichts für Ungeduldige. Trinkreife 2035-2060. Bewertung 19/20. -René Gabriel-
Robert Parker Wine Advocate:
Composed of 90% Merlot and 10% Cabernet Franc, the 2015 L'Eglise Clinet comes bursting out of the glass with a gorgeous perfume of exotic spices and potpourri over a core of blueberry compote, red currant jelly, spiced black plums and mulberries with touches of unsmoked cigars, powdered cinnamon and licorice. Big, rich and full-bodied, the palate offers exquisite harmony, packed with exotic spice and red and black fruit layers, finishing on an epically long-lasting mineral note. In an understated word: WOW. Drink Date 2021-2050. Rating 98+/100. - Lisa Perrotti-Brown-
Vinous:
The 2015 l’Eglise-Clinet was picked between 21 and 25 September. The bouquet has closed up a little since I last tasted it with brambly red berry fruit, briary and light loamy aromas. It is certainly one of the more refined vintages from Denis Durantou in recent years. The palate is medium-bodied with grainy tannin, darker fruit than intimated by the nose, quite savory in style with graphite and tobacco towards the finish thanks to some very expressive Cabernet Franc. I suspect this is going to continue closing down as this Pomerol has a tendency to do. Tasted at the l’Eglise-Clinet vertical at the château in April 2018. Drink Date 2028-2070. Rating 97/100. -Neal Martin-
James Suckling:
The violets, roses and dark fruits are so evident but they entice you in a subtle and fresh way. Full-bodied, dense and tannic, yet everything is so in tune with everything else and there are no hard edges or loose ends. It’s like a whirlpool that draws you down and then shows you its beauty. The harmony and complexity is phenomenal. Rating 99/100. -JamesSuckling.com-
Jancis Robinson:
Tasted blind. Muted but well-behaved nose. Black-cherry flavours but not overripe. Slightly charred but well intentioned. Drink Date 2024-2040. Rating 17.5/20. -Jancis Robinson-