Château Cheval Blanc 2006 – 1er Grand Cru Classé A
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Winzer: | Château Cheval Blanc |
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Wein: | Château Cheval Blanc 2006 |
Jahrgang: | 2006 |
Klassifizierung: | 1er Grand Cru Classé A |
Land: | Frankreich |
Gebiet/Region: | Bordeaux / St. Emilion |
Alkoholgehalt: | 13,5 % |
Traubensorte: | Cabernet Franc, Merlot |
Bewertungen: | Parker 97/100, Vinous 94/100, Gabriel 19/20 |
Allergene: | Enthält Sulfite |
Bordeaux Total René Gabriel:
55 % Merlot, 45 % Cabernet Franc. 28hl./hl. Es wurden immense Mengen von nicht brauchbaren Trauben nicht geerntet oder ausgesondert. 62 % der Produktion ergab Grand Vin. Dunkles, tiefes Granat, lila Reflexe. Grossartiges Cheval-Bouquet, will heissen Ledernoten, Moschus, Irish-Moos, Rauchtöne, Lakritze und dunkle Beeren, Cassis, Brombeerstauden. Im Gaumen ist der Wein dicht, aber fein, eine rassige Fruchtsäure zeigend, wieder viel schwarze, fast geheimnisvolle Aromatik aufweisend. Er schmeckt jetzt schon so herrlich nach Cheval Blanc, wie es sonst nur Flaschen zeigen, die 10 Jahre gereift sind. Also vielleicht einerseits ein früh gefälliger, enorm grosser Wein, der aber auch sehr lange altern kann. Wer den alten, besonders tiefgründigen Cheval's nachtrauert findet hier Trost. Vielleicht wird das gar ein Nachfolger vom 1961er? Ganz grosse Jahrgänge von Cheval basieren immer auf einem niedrigen Hektarenertrag. Und das ist rechnerisch auch hier so. Der überzeugendste und wohl auch grösste Wein im Libournais! Trinkreife 2015-2045. Bewertung 19/20. – René Gabriel -
Robert Parker Wine Advocate:
Tasted at Bordeaux Index's annual 10-Year On tasting in London.The 2006 Château Cheval Blanc is a blend of 55% Merlot and 45% Cabernet Franc. It has the most floral bouquet of the four Serié A Grand Cru Classé: an explosion of crushed violets and potpourri, hints of leather and cigar box, the Cabernet Franc clearly lending this complexity and character. The palate is medium-bodied with fine tannin. It feels wonderfully structured and comes with an insistent grip that coats the mouth. This is backward and almost surly, but you have to stand back and admire the precision and arching structure on the mineral-rich finish. Top-dog Saint Emilion? That's for sure. Tasted January 2016. Drink Date 2019-2040. Rating 97/100. – Neal Martin –
Vinous:
Good deep ruby-red. Captivating nose combines blackberry, menthol, licorice, bitter chocolate, violet and a flinty, iron-like element. Densely packed and very fresh, with superb energy and definition to the complex flavors of cassis, blackberry, licorice, menthol and minerals. A floral element contributes to the impression of vibrancy. This is more impressive than it was at any stage of its elevage, offering surprising chewy richness and sweetness for a brand-new Cheval. Finishes with broad, toothdusting tannins that mount slowly and saturate the palate. This wonderfully smooth wine gained in precision and floral perfume with 24 hours in the recorked bottle and should be at its best roughly between 2015 and 2035. Rating 94/100. - Stephen Tanzer -